Vidin’de Gezilecek Yerler
Vidin, Bulgaristan’ın kuzeybatı kesiminde, Tuna Nehri’nin oluşturduğu ovada yer almaktadır. Sofya‘nın yaklaşık 190 km. kuzeybatısında bulunur.Vidin, Romanya ile sınır kentidir. Feribot ile Romanya’ya geçilebilir. Kentin Traklar tarafından M.Ö. 3. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. O zamanki adı “Dunonia” dır. Daha sonraları kent Romalılar tarafından geliştirilerek “Bononia Kalesi” inşa edilmiş ve nehir hudut yolu güzergahında önemli bir yerleşim konumuna gelmiştir. Kent, Ortaçağ boyunca Vidin, 11. yüzyıla kadar ise “Budin” olarak anıldı. 1794 ve 1807 yılları arasında kent, kuzeybatı Bulgaristan’da kendisini Sultandan bağımsız bir hükümdar ilan Türk askeri ve komutanı Osman Pazvatoglu tarafından yönetilmiştir.
#İçindekiler
Vidin Kalesi “Baba Vida Kalesi”
Baba Vida Kalesi olarak da bilinen Vidin Kalesi, Tuna Nehri’nin kıyısında 9,5 dekar alan üzerinde yer almaktadır.Osmanlı döneminde kale, bir askeri üs konumunda olmakla beraber, yiyecek, mühimmat ve silah deposu olarak da kullanılmıştır. Asi Osman Pazvantoğlu, kaleyi kısa süreliğine de olsa ele geçirmeyi başarmıştır. 1878 yılında Bulgaristan’daki Türk egemenliği sona erdikten sonra kale uzun bir süreliğine kapatılmıştır. 1958 yılında kale, bir müze olarak ziyarete açılmıştır. 1964 yılında ise ulusal kültür mirası listesine girerek farklı bir boyut kazanmıştır.Kalenin etrafında Tuna Nehri’nin sularıyla dolan bir hendek bulunmaktadır. Kalenin içine tahtadan yapılmış, indirilebilir köprüler aracılığı ile girilebilir. Toplam 9 kuleden oluşan kalede yalnızca 2 kule ziyaretçilere açıktır. İç bölgede ufak bir de zindan bulunmaktadır. Zindanın içinde o zamanlar kullanılan işkence aletleri ve idam sehpası da vardır.Yapı günümüzde Açıkhava tiyatrosu ve konserlere ev sahipliği yapmaktadır. Kalenin anısına kartpostallar, hediyelik eşya ve promosyon ürünleri satın alınabilir.
Osman Pazvantoğlu Kışlası “Krıstata Kazarma”
Kışla 1801 yılında Osmanlıya başkaldıran Vidin ‘in bağımsız yöneticisi Osman Pazvantoğlu tarafından inşa edilmiştir. Su an binada Bölgesel Tarih Müzesi koleksiyonunun bir kısmı sergilenmektedir. Geçmişte bu yerde “Eski Saray” diye adlandırılan paşanın saray bahçesi bulunuyormuş.
Kışla, masif, iki katlı ve haça benzer bir bizimde 1260 m. kare alana inşa edilmiştir. İçerde dört adet bahçe bulunmaktadır. Bina, benzersizliği nedeniyle, kültür mirası olarak ilan edilmiştir.Artefaktlar iki ana katta yer almaktadırlar. Bazı salonlarında, yerel insanların yaşamlarını anlatan son derece değerli eşyalar sergilenmektedir. En ilginç olanlar arasında ise geleneksel giysiler bulunur. Kent yaşamından eşyalar ise Vidin ’in Avrupa ile bağlantılarını tasvir eder.
Türk Konağı “Kolluka”
Adından da anlaşılacağı gibi bu konak karakol ve kolluk amaçlı olarak kullanılmıştır. Binanın orta ve üst kısmında kule şeklinde olan bölmede ayrıca yangın gözetleme amaçlı olarak itfaiye birimleri tarafından kullanılmıştır. 1870 yıllarda bina Bulgar Patrikliğine tahsis edilmiştir. 18. yüzyılın sonlarına doğru inşa edildiği zannedilen bina günümüzde müze olarak işlev görmektedir.
Osman Pazvantoğlu Camisi ve Kütüphanesi
Asi Osman Pazvantoğlu adına 14 Mayıs 1801 ile 4 Mayıs 1802 tarihleri arasında yaptırılmıştır. Minarenin tepesinde bilinenin aksine hilal değil “Maça” (Pika) yani ters kalp bulunmaktadır. Bir diğer rivayete göre cami, Sultan emriyle öldürülen babası adına yapılmıştır. Günümüzde camiye giriş ücretsiz olup içeride fotoğraf çekilebilir. Caminin içerisinde tarihini çok iyi bilen bir de görevli bulunmaktadır. Caminin yapılışı hakkında detayları , duvarlardaki kitabeleri anlamanızda size yardımcı olabilir. Caminin dışında bir de ufak kütüphane bulunmaktadır. Caminin yakınında 18. yüzyılda bir medrese olduğu düşünülmektedir. Kütüphane, kesme taşlardan yapılmış kare seklindedir. Çatısı kurşun dökme levhalardan yapılmıştır. Kütüphanenin girişindeki kitabeden anlaşılacağı üzere Pazvantoğlu, bu yapıyı annesi adına yaptırmıştır.
Vidin Kalesi İstanbul Kapısı “Stambol Kapiya”
İstanbul Kapı, 1690-1720 yılları arasında Avusturya Macaristan İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan savaşlardan sonra inşa edilmiştir. Kalenin inşasında Vobanova adlı savunma sistemi kullanılmıştır. Stambol kapı, yarım daire şeklindedir. Vidin surlarının 9 kapısından biridir. (Kale Kapısı, Vidbol Kapısı, İstanbul Kapısı, Pazar Kapısı, Yeniçeri Kapısı, Florentin Kapısı, Saray Kapısı, Telgraf Kapısı ve Balık Kapısı) Günümüze yalnızca Florentin, Pazar, Stambol ve Yeniçeri kapıları ulaşabilmiştir.
Vidin Sinagogu
Yerel bağışlarla 1 yıl içinde inşa edilerek 28 Eylül 1894 yılında ibadete açılmıştır. Sofya‘da bulunan Sinagogdan sonra Bulgaristan’daki en büyük ikinci Yahudi ibadethanesidir. Mimari ve estetik açısından Sofya’daki sinagogdan daha çok ilgi görmektedir. 1950 li yıllarda bina, depo olarak kullanılmıştır. Fotoğraflardan da da anlaşılacağı gibi günümüzde oldukça bakımsız bir durumdadır. Konum olarak Baba Vida Kalesine oldukça yakındır.