Kazan’da Gezilecek Yerler
Rusya’nın “üçüncü başkenti”, sosyal kültürlerin eriyen potası Tataristan Cumhuriyeti Kazan, 1000 katlı tarihine bakıyor. Asya ve Avrupa orada buluşuyor. Yüzyıllardır burada İslam ve Hıristiyanlık yaşıyor, akrabalar, kiliseler ve camiler metropolün siluetini süslüyor. Moskova’ya yaklaşık 800 kilometre uzaklıktaki şehir, aidiyet etkilerinden her zaman yararlanmıştır. Kazan, İslami İslam’ın merkezinin aynı zamanda önemli bir kültürel, bilimsel ve ekonomik konum olmasının yanı sıra bir ulaşım merkezi olduğu gerçeğinin bir parçasıdır. Dolayısıyla Kazan’ın çeşitlilik ve tarihsel bir algıya sahip olması şaşırtıcı değil.
Kazan Kremlin
Kazan’daki Kremlin Kazanka Nehri üzerinde yükselen Kazan Kremlin, her Kazan gezgini için bir zorunluluktur. 2000’den beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olan Kazan’ın kalbi ve tarihi bir kale. Orada Rus ve Tatar, Müslüman ve Ortodoks etkileri harika bir şekilde gösteriliyor. Kremlin’in en önemli yapıları 2005 yılında açılan Kul Şerif Camii ve Müjde Rus Ortodoks Katedrali’dir. Kazan’daki turistik yerlerden biri de yine Kremlin arazisinde bulunan Eğik Kule’dir. Efsaneye göre, Korkunç İvan’ın düğün hediyesi olarak güzel Kraliçe Syuyumbike’ye ithaf edilmiştir. Ancak Tatar kraliçesi Syuyumbike, kulenin tepesinden atlayarak evlilikten kaçtı.
Kul Şerif Camii
Kazan Kremlin’in batı kesiminde bulunuyor ve 24 Haziran 2005’te Kazan’ın milenyum yıldönümü için açıldı. Modern yapı, ana şehir meydanının üzerinde yükselen dört minareye sahiptir. Kul Şerif Camii’ni uzaktan görebilirsiniz. Cami ve Kremlin akşamları harika bir ışıkla parlıyor. Kazan’daki en önemli turistik yerlerden biridir. Milliyet ve din ayrımı gözetmeksizin her mahalle sakini ve misafirleri camiyi ziyaret edebilir. Cami, adını 16. yüzyılda tarihi camiyi saldırganlara karşı kahramanca savunan İmam Kul Şerif’ten almıştır. Milli müze, kütüphane ve yayınevinden oluşan caminin ana binasına bir Müslüman külliyesi eklenmiştir.
Müjde Katedrali
Kazan Kremlin’de bulunan Müjde Katedrali, Rus kültürünün bir abidesi. 1918 yılına kadar Kazan Ortodoks sakinlerinin ana katedraliydi. Komşu Kul Şerif cami ile birlikte Müslüman ve Hristiyan nüfusun barış içinde bir arada yaşamasının bir sembolüdür. 1996 yılında bina Kazan Kremlin yönetimine devredildi. 21 Temmuz 2005’ten beri, Müjde Katedrali, Kazan Meryem Ana’nın uzun süredir aranan ikonunu barındırmaktadır.