Avrupa

İzlanda: Kimine Göre Uzakta Bir Ada, Bize Göre Cennet’ten Bir Köşe

İzlanda ile ilgili merak edilen birçok sorunun cevabını vermek istiyorum. Dünyanın en büyük açık arttırma sitesi eBay’de satılığa çıkarılan ülke nasıl oldu da bu ekonomik krizden kurtuldu, Osmanlı Devleti’nin İzlanda seferi nasıl sonuçlandı, İzlanda’da Türk öldürmek gerçekten serbest miydi, ülkedeki insan siluetindeki elektrik direklerinin hikâyesi nedir, İzlanda’ya nasıl gidilir, kuzey ışıklarını görmek için ne zaman gidilmelidir gibi soruların cevabını bu yazımda bulabilirsiniz.

Sondan başlamış gibi olacak ama İzlanda mutlaka görülmesi, hatta bu kadar yol alınmışken uzun bir süre kalınması gereken Avrupa ülkelerinden bir tanesi. Hatta haritadaki firari konumu-66° 30′ kuzey enleminde bulunan ülkenin bir kısmı kuzey kutup dairesinin içinde yer alıyor-, turistlere sunduğu sayısız aktivite, dünyada başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz şahane doğası, masallara konu olmuş aurora borealis “kuzey ışıkları” ve enerji dolu, sıcakkanlı insanlarıyla en farklı Avrupa ülkesi bile diyebilirim.

İzlanda’ya Ne Zaman & Nasıl Gidilir?

Türkiye’den İzlanda’ya maalesef direkt uçuş bulunmamaktadır ancak THY ile İzlanda’ya bir aktarma ile İstanbul’dan Reykjavik’e 7 saatte ulaşabilirsiniz. En ucuz iki alternatifin de, Kopenhag’dan WOW ya da Basel’den EasyJet Havayollarını tercih etmek olduğunu belirteyim.

Avrupa birliği üyesi olmamasına rağmen, Schengen bölgesinde yer alan İzlanda’ya seyahat planlıyorsanız, vize işlemleriniz için Ankara’daki Danimarka Konsolosluğuna şahsen başvuru yapmanız gerekiyor çünkü ülkemizde İzlanda’nın resmi bir temsilciliği bulunmuyor. Bu noktada sorulan sorulara cevap olarak, diğer ülkelerden aldığınız Schengen vizeleriyle İzlanda’ya giriş çıkış yapmanızda bir aksilik olmayacağını söyleyebilir fakat garanti edemem.

İzlanda’ya ne zaman gidilir” sorusunun tek bir cevabı var: Her zaman! Benim önerim İzlanda’ya gerçekten olağanüstü güzellikler sunan doğasını, iliklerinize kadar hissedebileceğiniz huzurlu yaşantısını, Game of Thrones çekim yerlerini ve yerlilerinin günlük yaşantılarını görmek için gitmeniz.

İzlanda Kuzey Işıklarının Dansı

Birçok turistin yaptığı hataya düşüp, sadece kuzey ışıklarını görmek için yola çıkmak, zaman ve para kaybı olabilir. 3 günlük planladığınız kısa bir tatilde kuzey ışıklarını göremeden evinizin yolunu tutabilirsiniz; çünkü bu muhteşem doğa olayının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin garantisini size meteoroloji uzmanları dâhil kimse tam olarak veremiyor. Eğer şanslıysanız rengârenk ışık dalgalarının dansını geceler boyu üst üste de izleyebilirsiniz tabi. Yine de bu kadar üzerinde konuşmuşken, Şubat-Mart aylarının -geçmiş senelerin verilerine göre- kuzey ışıklarını görme açısından en avantajlı aylar olduğunu belirteyim. Ayrıca, aydınlıkta uyuma problemi yaşayan okuyucularımız için yaz mevsiminde İzlanda’yı ziyaret etmek, 22 saati bulan gün ışığı yüzünden biraz zorlayıcı bir seyahat olabilir. Bu yüzden en gözde sezon olan Sonbahar Kış mevsimlerini değerlendirmenizi öneririm.

İzlanda’yla ilgili araştırma yaparken karşınıza çıkabilecek türlü türlü enteresan hikâye var ve bunlar, çoğu zaman “gerçek olamaz” diye düşüneceğiniz türden hikâyeler. İnternetteki bilgi kirliliğini düşündüğümüzde okuduğumuz birçok şeyi eksik ya da yanlış bilgi olarak nitelendirebiliyoruz ama başta da belirttiğimiz gibi; İzlanda çok farklı bir Avrupa ülkesi ve bu yazıda okuyacaklarınızın hepsi tuhaf ama gerçek.

En başta değindiğim eBay hikâyesi var ki inanması pek de kolay değil mesela. Kimliği belirlenemeyen bir kullanıcı, ekonomisi iflasın eşiğinde olan ülkesini açık arttırma yoluyla satışa çıkardığında bütün dünya bunu fazlasıyla trajikomik bulmuştu. Neyse ki dönemin hükümetinin aldığı doğru kararlar, artan turizm gelirleri ve IMF destek kredileriyle İzlanda, 2008 küresel ekonomik krizinin yaralarını hızlı bir şekilde sardı.

İzlanda’lıların Kültürü ve Yaşamlarına Bir Bakış

Yazının devamında daha detaylı anlatacağım ama İzlandalılar her ne kadar cana yakın ve samimi olsalar da dikkat etmeniz gereken bir konu var; bu insanların neredeyse tümü elflere ciddi ciddi inanıyorlar! Eski yıllarda onları rahatsız etmemek için otobanların güzergâhlarını değiştirmişler ve hatta küçük çocukları bu konuda eğitmek için elf okulu bile kurulmuş. Onlarla sohbet ettiğinizde çok net göreceksiniz ki ruhani konular ve korku hikâyeleri ciddi anlamda İzlandalıları huzursuz ediyor. Bu konulara ilgisiz olsanız bile dalga geçen bir tutum sergilememenizi öneririm.

Daha önce duymayanlar için konu biraz saçma gelebilir ama internette araştırma yaparken, birçok okuyucunun İzlanda elektrik direkleriyle ilgili merak ettiği bir konu fark ettim: Görsellerdeki elektrik direkleri gerçekten de İzlanda sokaklarını süslüyor muydu?

Buna üzülerek olumsuz yanıt veriyorum çünkü bu gördüğünüz elektrik direkleri, bir mimarlık ofisi tarafından tasarlanmış, hatta ödül almış ancak güvenli bulunmadığı gerekçesiyle uygulamaya hiçbir zaman konulmamış bir tasarım olarak kalmış.

Diğer bir hikâye de biz Türkleri yakından ilgilendirir cinsten. 1627 yılında İzlanda, Cezayir asıllı Türk korsanlar tarafından 26 gün boyunca işgal edilir ve sağlığı yerinde olan çok sayıda İzlandalı, esir alınarak ülke dışına kaçırılır. 70li yıllara kadar İzlanda’da Türklerin öldürülmesinin yasal olması da –neyse ki tek bir Türk bile öldürülmemiş- sanırım bu kadar eski bir olaya dayanıyor. Kaldığım süre boyunca birçok İzlandalıyla tanıştım ama hiçbirinden bizimle ilgili kötü bir söz duymadım, aksi yönde bir davranış gözlemlemedim. İçiniz rahat olarak gidebilirsiniz.

2010 yılında yaşanan yanardağı patlaması sonucu büyük bir kül bulutu oluşturmuş,  Avrupa ve Batı Asya’da on binlerce uçağın iniş/kalkışına engel olan Eyyafyallayöküll İzlanda yanardağını – buzul çağından bu yana aktif olduğu iddia ediliyor – ziyaret edebilir, o kadar uzak mesafeden tüm Avrupa’yı nasıl etkilediği konusunda hayret edebilirsiniz.

İzlanda’yla ilgili söylenecek çok şey var ancak biz bu yazıda ülkenin en ilgi çekici yanlarını sizler için bu şekilde derledik. Bir başka yazımızda ise dünyanın en kuzey başkenti unvanına sahip Reykjavik‘in sokaklarını, başkentteki yaşamı sizlere anlatacağız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.