#Keşfet, Avrupa, Ege, Türkiye

Fethiye’de Gezilecek Yerler: Görülmesi Gereken En Güzel 13 Yer

Bu yazımızda sizlere Fethiye’yi en güzel nasıl anlarsınız, Fethiye’de nereler gezilir, neler yapılır bunlar hakkında bilgi olması için kısa ve öz olarak bilgilendirmek istiyorum. Fethiye turu yapmanız için iki türlü seçenek olması gerekir ya kendi aracınız olacak yada standart Fethiye turlarına katılacaksınız.Bu yazımızda sizlere Fethiye’yi en güzel nasıl anlarsınız, Fethiye’de nereler gezilir, neler yapılır bunlar hakkında bilgi olması için kısa ve öz olarak bilgilendirmek istiyorum. Fethiye turu yapmanız için iki türlü seçenek olması gerekir ya kendi aracınız olacak yada standart Fethiye turlarına katılacaksınız.

1.Kuleli Koyu (Plajı) FETHİYE

Çam kokusu ile deniz kokusunun, dalga sesleri ile kırlangıç seslerinin karıştığı Fethiye şehir merkezinden çok uzak olmayan tertemiz bir plaj Kuleli Koyu (plajı).

Öncelikle Fethiye‘de deniz gördüğünüz her yerde gönül rahatlığı ile denize girebilirsiniz çünkü Fethiye diğer bir çok turizm merkezine göre çok daha temiz sahil yapısına sahiptir. Tüm plajlarında olduğu gibi Kuleli plajında da yeşil ile mavi buluşur. Dalga sesleri ile çam ormanları arasından gelen kırlangıç seslerinin melodisini dinlerseniz.

Çok iyi seviyede olmasa da plajda hizmet verilmeye çalışılmakta. Sahilde ahşap oturma alanları ve şezlong kiralamak mümkün.  Yiyecek içecek temin edebileceğiniz büfe var fakat bu türlerde koylarda kendinizin getireceği yiyeceklerin tadı emin olun çok daha güzel olur. Kısacası sahilde verilen hizmet yeterli değil ama hiç yoktan iyidir. Önemli denizin güzelliği ve temizliği ise evet gönül rahatlığı ile gelebilirsiniz.

Hafif çakılı olan sahilin denizi oldukça sığ hatta açılabildiniz kadar açılın dalga yok denecek kadar az ve denizin metrelerce altını görmeniz mümkün.Fethiye şehir merkezinden dolmuşlarla gitmenin mümkün olduğu gibi kendi aracınız ile de iskelenin oradan Karagözler istikametinden devam edin. Körfezin karşı tarafına geçtiğiniz de tatil köyünden sonra devam edin. Bir kaç km sonra sağ tarafta Kuleli Koyu (Plajı) tabelası sizi selamlayacaktır.

2.Paspatur Barlar Sokağı , Fethiye

Fethiye gece hayatı anlamında bir Alanya veya Bodrum kadar ön planda olan bir yer değil belki ama bu sizde Fethiye’de gece hayatı yok algısı yaratmasın.

Fethiye’nin gece hayatı benim en çok sevdiğim yerlerden birisi denebilir. Ne alaka demeyin evet öyle. Fethiye gece hayatında gece hayatı ile ünlü bir çok yere göre bir kalite vardır. Bu makalemizde Ölüdeniz tarafına gitmeden Fethiye şehir merkezine yakın yerlerde nasıl bir gece geçirebiliriz buna değineceğiz.

Fethiye merkezinde gece hayatı Paspatur (Eski Fethiye) tarafında canlıdır. Burada sizin zevkinize hitap eden mutlaka bir bar bulabilir ve gecenizi renklendirebilirsiniz. Geceye Paspatur’da bulunan Car Cemetery ile başlanabilir. Buranın canlı müziği, özel kokteylleri ile güzel bir gecenin ilk adımları atılabilir. Geceye devam etmek için Türkçe canlı müzikleri ile Fethiye’nin en bilindik barlarından olan Mango Bar, Club Bananas tercih edilebilir.

Yine şuan ismini yazmadığım Paspatur barları arasında size en iyi hitap eden eğlence mekanlarını seçebilirsiniz.

Fethiye gece hayatında öyle askıntı, sarkma sizleri rahatsız edecek davranışları asla bulamazsınız. Buda Fethiye’nin gece hayatı anlamında oldukça kaliteli bir yer olduğunun göstergesi değil midir? Tekrar belirtmek gerekirse Paspatur Fethiye merkezinde olduğu gibi Fethiye, Çalış gibi yakın yerler arasında gece hayatı anlamında en güzel yerlerden birisi. Kokteyl bardan kulübe, Türkü bardan canlı müziğe her türlü zevke hitap eden eğlence mekanları bulabilirsiniz.

Eğlenmek amacıyla hiç çekinmeden gelin ama gidip bardan bir kız düşüreyim derseniz bu biraz zor gibi çünkü bir çok bar damsız almaz, alsa bile içerisi de asla kimseyi rahatsız etmenize izin vermezler. Amacınız buysa eğer çok fazla emek vermeniz lazım, gidip rahatsız etmek yerine karşınızdaki kız için en iyi seçimin siz olduğunuzu kanıtlamanız gerekir. Buda dansınız, güler yüzünüz, neşeniz, esprileriniz ve dil bilginizden geçer.

Gece hayatı ile ilgili her yazımda mutlaka belirtiyorum gidip kıza saçma sapan laflar ederek etkilemeye çalışmak rahatsız etmekten başka bir işe yaramaz. Bir çok yabancı kız için yanında bir partnerinin olması sizinle bir gece geçirmesine mani değildir. Yeter ki o kız için doğru kişinin siz olduğunu ispatlayın. Bunu yapmak için iyi bir dansçı, güzel espriler, saygılı birisi olmanız yeterlidir. 

3.Balayı Cenneti , Ölüdeniz

Ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden olan Ölüdeniz, son birkaç yıldır farklı evlilik teklifleri ve balayı seçenekleriyle yeni evlenen çiftlere çok özel fırsatlar sunuyor. Farklı diyorum çünkü nikâh masasının dışında, özel bir atmosferde düğün yapmak ve bu çok özel tatil merkezinde sizin için ayrılmış olan suitte muhteşem bir balayı tatili?

Ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden olan Ölüdeniz, son birkaç yıldır farklı evlilik teklifleri ve balayı seçenekleriyle yeni evlenen çiftlere çok özel fırsatlar sunuyor. Farklı diyorum çünkü nikâh masasının dışında,  özel bir atmosferde düğün yapmak ve bu çok özel tatil merkezinde sizin için ayrılmış olan suitte muhteşem bir balayı tatili…

İşte “EVET” demek için farklı birkaç seçenek:

Yamaç Paraşütü
1975 metre yükseklikten muhteşem bir Ölüdeniz manzarası eşliğinde bir yamaç paraşütünden EVET demek kadar çılgınca bir şey olabilir mi?

Dalış
Dalış en ideal yerlerden birisi Ölüdeniz olduğunu biliyoruz, peki siz Ölüdeniz’de Turkuaz mavisi suların metrelerce altında, yüzlerce çeşit balığın şahitliğinde sevdiğinize, başınızı sallayarak  EVET demek ister misiniz?

Likya Yolu
Dünyanın en uzun yürüyüş rotalarından birisi olan Likya yolunda doğa ve tarih ile iç içe EVET demek ister misiniz?

Ölüdeniz’in o küçük butik otellerinde sizler için ayrılmış balayı suitinde, evliliğin bu ilk günlerinde muhteşem bir balayı tatili geçirebilirsiniz. Düğün için birçok otel çok özel atmosfer sunuyor sizlere yine balayı tatiliniz boyunca tesisler tarafından bir çok özel sürprizler sunuluyor.

» Antik Likya Kentleri, Aloanda

Likyalıları hakkında bizlere en fazla bilgiyi sunan Fethiye’nin antik kentlerinden birisi olan Aloanda, Fethiye’nin Kemer beldesine yaklaşık 20 km uzaklıkta bugün Kabaağaç olarak bildiğimiz köy sınırlarında yer alan Antik Likya Kentlerinden birisi.

Bugün Hisarcık Tepesi olarak anılan tepenin eteklerine konumlanan Aloanda antik kentinde bugüne gelen pek şey yok.  Aloanda kentinde yaşayanlar hakkında hiç bir zaman kesin bir bilgi bulunmuyor, bulmak için de yapılmış araştırma çaba açıkçası yok.Tarihi çok eskilere dayandığı tarihi kayıtlarda geçse de bugüne kadar gelen Geç Bizans dönemine ait bir kaç tane kesme taştan yapılmış sur duvarı parçası ve kaleden bölümler kalmıştır.

Tarihçilerimizin acilen araştırma yapması, toprak altında kalmış bölümlerin gün yüzüne çıkartılarak Aloanda Antik kenti ve yaşayanları hakkında bilgiler edinilmelidir. Kent Likya Federasyonunun b,r halkası olduğu buradan edinilmiş bilgilere göre değil tarihçilerimizin Likyalılar üzerinde yaptığı araştırmaların sonucunda ortaya çıkmıştır.

4.Kayaköy’ün Doğa Parkı, Yakapark

Aslında insanoğlu her zaman doğaya zarar vermeyebiliyor bazen isterse doğada var olan güzellikleri çok daha güzel bir hale getirebiliyor. İşte bu yazımızda ele alacağımız yer olan Yakaköy’de yer alan Yakapark tam bunun iyi bir örneği.

Yakapark’ın kuruluş hikâyesi oldukça ilginç fakat bugün yakaladığı başarı çizgisini görmek için Fethiye’den 42 km yol katletmeye değer. Birkaç kayanın arasından çıkan doğal kaynak suyu neredeyse tüm köye güzellik katmaktadır. Bu kaynağın bulunduğu arazinin sahibi uzun uğraşlar sonunda muhteşem bir dinlenme tesisi inşa eder. Yaklaşık 600 kişi kapasiteli tesis sadece tesis olmanın dışında muhteşem doğal park ortamı da sunuyor.

Minik şelaleler daha alana girdiğiniz anda yüzünüze suyun serinliğini çalmaya başlayacaktır. İlerledikçe asırlık çınar ağaçlarından akan sular sizin yüzünüzde tebessümler oluşturacak. Alabalık’ın meşhur olduğu Yaka parkta Fırında tereyağlı, Izgara vs daha birçok farklı pişirme usulü ile karşınıza çıkacak.

Bir bira içmek için bara oturduğunuz da barda yer alan minik su arığında eliniz altından kayıp giden balıklar şaşkınlıkta bırakacaktır sizi. Barın ortasından akan küçük su birazınızı dakikalar içersinde bu gizi yapmaya yetecektir. Alanda yer alan köşkler ve çınar ağaçlarının koyu gölgesi altında birkaç dakikalık uyku sizlere sanki günlerce uyumuş gibi dinlendirecektir.Şehrin griliğinden, gürültüsünden uzak, sadece kuş ve sus sesinin hâkim olduğu Yaka parkta geceleri köşk üzerinde yapılan konaklamalar ücretsiz kamp tutkunlarına duyurulur.

Yaka parkta bir tabela ilgimi çok çekiyor Havuzda 5 dakika kalabilene içecek, 15 dakika kalabilene yemek + içecek ücretsiz. Su o kadar soğuk ki buna cesaret etmek bile büyük bir başarıdır.

4.Kadyanda (CADİANDA)

Sabahın ilk ışıkları ile Fethiye şehir merkezinden Cadianda antik kentine gitmek için kiralanmış olduğum 4×4 aracımızla hareket için son hazırlıklarımızı yapıyoruz. Fotoğraf makinemizi, yedek pillerimizi sırt çantamızı hazırlıyoruz yanımıza yiyecek içecek bir şeyler aldıktan sonra Üzümlü’ye doğru hareket ediyoruz.

Yolculuğumuz çok uzun değil fakat bazı bölümlerin toprak yol ve dik olduğunu biliyoruz o yüzden 4×4 bir araç tercih ettik. 15-20 dakikalık çam ormanları arasında yolculuktan sonra Üzümlü’ye varıyoruz. Üzümlü Fethiye şehir merkezine yaklaşık 20 km mesafede çok hoş bir yer. Son yıllarda buraya yabancı turistlerin yerleşme konusunda oldukça fazla rekabet oluştuğunu burada yaşayanlardan öğrenmemiz fazla uzun sürmüyor.

Küçük birkaç sohbetin ardından Kadyanda (Cadiandaantik kentine doğru hareket ediyoruz. Fazla bir yolumuz kalmadı yol şimdilik iyi fakat biraz sonra toprak bir yolda ilerleyeceğiz. Tırmanma boyunca bize çam ormanları eşlik etmeye devam ediyor. Toprak yola girdiğimiz anda 4×4 bir araç ile gelmekle ne kadar iyi bir seçim yaptığımı anlıyorum.

Cadianda antik kentine geldiğimiz de bu kentin çam ormanları arasında kaybolmaya yüz tuttuğunu anlıyoruz. Biraz ileriye doğru yürüdüğümde karşımda duran Fethiye körfezi manzarası beni inanılmaz şekilde etkiliyor. Ayrıca buradan Fethiye şehir merkezinin de bir kısmını görmektesiniz. Bu manzara emin olun sizi de çok etkileyecek.Cadianda antik kentini çeviren sur duvarlarının büyük bölümü zarar görse de kalan kısım size buranın tarihi ve önemi hakkında ipucu verecektir. Ayrıca kaya mezarları, Likçe kitabe ve yazıtlar görülmeye değer eserler arasında.

Roma döneminde onarım görse de Helenistik döneme ait antik tiyatro, koşu pisti, spor alanları, hamam, agora ve henüz hangi tanrıya ait olduğu bilinmeyen tapınak kalıntıları ve oldukça fazla sivil mimari örnekleri burada keşfedebileceğiniz tarihi eserler arasında. Binaların dışında kalan kabartmalar dikkatimizden kaçmıyor.

5.Araxa (ARAKSA) , Fethiye Ören Köyü

Cadianda gezimizin ardından yolumuzu Araxa (Araksa) antik kentine gitmek için Fethiye Ören köyüne çeviriyoruz. Araxa’ya gitmek için biz Üzümlü’den bir orman yolunu takip ederek ineceğiz fakat sizler direk gitmek isterseniz Fethiye’den Kemer kasabasına gidiniz ve Kemer kasabasından da Ören köyü istikametine.

Biz 15-20 dakikalık bir yolculuktan sonra Ören köyüne varmayı hedefliyoruz yine çam ormanları arasında başlayan yolculuğumuz etrafı gözlemleyerek devam ediyor.  Pek tahminlerimiz tutmasada belki de yavaş gelmemizden kaynaklı olmalı 30 dakikalık bir yolculuğun ardından Araxa’ya vardık.Açıkçası tarihten bugüne kadar gelen çok fazla tarihi yapı, bina falan yok burada. Bizans döneminden kalka Piskoposluk, tepenin yamaçlarında kalenin izlerine taşıdığını düşündüğümüz üst üste kayalar, çok fazla olmasa da kaya mezarları ve Likya döneminden kaldığını anladığımız Likya tipi lahitler gözmeniz gereken tarihi değerlerden.

6.Fethiye’nin İlk Kayak Merkezi, Eren Dağı

Öncelikle sizlere Eren Dağı hakkında bilgi vermek istiyorum. Eren Dağı 2503 metre yüksekliktedir. Fethiye’den 80 km uzaklıkta bulunan Eren Dağı Seki Beldesi sınırlarında yer almaktadır.

Uzun uğraşlar sonunda Eren Dağı Kayak yapılabilir hale gelmiş olup hala daha modern bir kayak merkezi olması yolunda çalışmalar sürmektedir. Eren Dağı’nda 3-4 ay boyunca kar seviyesinin kayak için elverişli olduğunu bildirmek isterim. Nisan Mayıs aylarına kadar kayak yapmanın mümkün olduğu Eren Dağı geçen yıl yerli ve yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekmişti.

Kayak yapma dışında Eren dağı’nda kar üzerinde sıkı bir mangal partisi verebilirsiniz. Henüz telesiyej olmasa da bu konuda gerekli çalışmaların devam ettiğini belirtmek isterim. Fethiye’de tatile geldiniz ve bugün denize girmek istemiyorsunuz o halde sizi kayak yapmaya davet edelim yaklaşık 40 dakikalık yolculuğun ardından Eren Dağı’nda kayak keyfini yaşabilirsiniz.Farklı alternatif arayan kış sporları tutkunları için ideal bir yer olacağını aynı zamanda gezginlerinde fotoğraf çekmeleri için çok mükemmel ortamlar bulunmakta.

Erendağı’na ulaşmak için Fethiye Antalya Yayla Yolunu kullanmanız gerekmektedir. Fethiye Antalya yolu üzerinden Seki kasabasına doğru ilerleyerek Erendağı’na ulaşabilirsiniz.

7.Bakir Kumsal, Kabak Koyu

Ulaşımı biraz zahmetli olsa bile gidip görülmesi gereken hala bakir kalmış nadir koylarımızdan birisidir Kabak koyu.

Ulaşım zahmetli çünkü Fethiye’den yola çıktığınızı var sayarsak en az bir saatiniz yolda geçecektir ama yolculuğun yorgunluğunu atacak muhteşem bir deniz, manzara ve doğanın olduğunu söylediğim zaman bu zahmete değdiğini göreceksiniz.Fethiye’den hareket eden Faralya dolmuşları ile gidebilirsiniz ama yolculuk bununla da sınırlı değil tabii ki yaklaşık 20-25 dakika da Faralya’dan yokuş aşağı yürümeniz gerekmektedir. Yürüyüş anında böylesine bakir yeri kirlete bilmek için elinden geleni yapan kişilerin de var olduğunu göreceksiniz ama bu sizin moralinizi keyfinizi bozmasın.

Kabak Koyu çam ormanları ile denizin buluştuğu Fethiye’nin tüm diğer plajları kadar temiz harika bir plajı olduğunu göreceksiniz. Bazen plaj bomboş olur ama genelde çok aşırı bir kalabalık olmasa da oldukça talep olan plajdır.  Plaj kum ve çakıl karışımıdır. Ayrıca plaja gelenler diğer plajlardaki gibi şezlong, şemsiye aramasın burada ne varsa doğa da var. Çok sıcak olunca ya bir ağaç gölgesine yada kıyıya yakın olan bir gölgeliğin altına sığınması gerekir.

8.Kelebeklerin Ülkesine , Kelebekler Vadisi

Bütün hayatınız boyunca bir cennet aradıysanız ve gezilerinizi bu rotada devam ettiriyorsanız hala bulamadığını düşünüyorsanız Kelebekler vadisine bir bakın derim. Fethiye Ölüdeniz sınırları içerisinde yer alan Kelebekler vadisine ulaşım Ölüdeniz’den hareket eden tekneler ile veya Faralya’dan rehber eşliğinde bir patika ile inmek mümkündür.

Kelebekler Vadisi adı üstünde onlarca tür kelebeğin yaşadığı bir kanyon. 1995 yılından bu yana koruma altına alınmış olup her türlü yapılaşmaya kapatılmıştır. Kanyon içersinde otel vb konaklama tarzı yerler yer almıyor. İllaki burada kalmak istiyorum diyenler için kamp tarzı konaklama yapması gerektiğini belirtmekte fayda var. Kelebekler vadisinin işletmesi küçük ücretler karşılığında sizlere çadır, çardak, bungalov sağlamakta. Öyle ki Kelebekler vadisi dünyanın en ideal kamp turizmi alanlarından birisi olarak bilinmektedirKamp içersinde işletme tarafından belirli aralıklar ile elektrik sağlanmakta ayrıca sıcak su panelleri ile sıcak su ihtiyacınız karşılanıyor. Vadi içersinde aynı zamanda ekolojik tarımda yapılmaktadır. Vadi 350 metreye ulaşan kayalıklarla çevrili olması karadan ulaşımı neredeyse imkânsız kılmaktadır.  Kelebekler vadisi içersinde 80den fazla tür kelebeğin yaşadığı bilinmektedir zaten Kelebekler vadisi de adını bu kelebeklerden özellikle Kaplan kelebeğinden almıştır.

Kaynağı Faralya köyünde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale, Vadi’nin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz’e ulaşır. 

9.Gemile Adası ve Gemile Koyu, Fethiye

Fethiye’nin tarihi ve doğal güzelliği bilinen Gemiler adası, Bizans İmparatorluğu zamanından kalma kilisesi tam karşı kıyılarında yer alan doğal koyları ile harika bir yer.

Gemiler adası Fethiye’nin güneyinde ve merkeze yaklaşık olarak 9 km mesafede bulunur. Fethiye halkı tarafından Bu adaya Gemile Adası denilmektedir. Bizans döneminde ki adı Aya Nikola Türkçe anlamı ise Aziz Nikola olarak bilinirdi. Ada üzerinde Bizans döneminden kalan 1 adet kilise yer almaktadır.Tam karşısında Gemiler Koyu yer alır bu koyda halk tarafından Gemile Koyu olarak bilinir. Bu koyda yer alan Gemiler plajı görülmeye değer sizlere adeta tropik plajları anımsatacaktır.

Gemiler adası mavi yolculuk tutkunlarının uğrak noktalarından birisidir. Fethiye, Ölüdeniz gibi yerlerden hareket eden tekneler ile gelmek mümkün aynı zamanda özel yatlarında uğradığı noktalardan birisi.1.Derece sit alanı olarak ilan edilen ada devlet tarafından korunma altında olup hiçbir şekilde yapılanmaya izin verilmemektedir.

Gemiler Adası’nda mutlaka görmeniz gerekenler Aya Nikola kilisesi, Gemile Plajı, Gemiler Koyu ve ada üzerinde küçük trekking rotalarında yürüyüş.

10.Fethiye Günlüklü Koyu

Hep okuruz ya da duyarız yeşil ile mavinin birleştiği yer diye işte o yer için Günlüklü koyunu göstersek sanırım yanlış rota vermiş olmayız. Günlük ağaçları ile denizin birleştiği harika bir kumsala sahip bir yer.

Günlüklü Göcek ile Fethiye karayolu üzerinde ve ana yola bir kaç yüz metre içeride bulunmaktadır.  Çocukluğumdan bu yana kamp tutkunlarının ilgisini çeken Günlüklü artık mavi yolculuk tutkunlarının da uğrak noktalarından birisi olmuştur. Günlüklü Koyu adını hiç şüphesiz içersinde barındırdığı ve çok nadir yerlerde yetişen Günlük ağaçlarından almaktadır.  Günlük ağaçları Sıla yağı üretiminde kullanılması ve ülkemizde nadir yetişen yerlerden birisi olması bu yere daha fazla değer katmaktadır.Girişin ücretli olduğu Günlüklü koyunda kamp yapmak isteyenler için elektrik ve su gibi temel ihtiyaçlar sağlanmaktadır. Sahili oldukça temiz olan Koyun hafif çakıllı ve kumlu bir plaj yapısına sahip. Eğer doğa tutkunu birisi iseniz ve tatiliniz de deniz olmazsa olmaz ise o halde Günlüklü koyunu keşfedebilirsiniz. Yâda kamp hayatını çok seviyorsanız birkaç günlüğüne bile olsa Günlüklü koyunda konaklamaya değer.

Tatil anlayışınıza yeni bir soluk getirmek isteyenlerdenseniz ve yolunuz buralara düşerse emin olunki Günlüklü koyu size; doğası, denizi ile bu farkı hissettirecek.

11.Katrancı Koyu ,Fethiye

Fethiye’ye 15 dakika mesafede çam ormanları arasında harika bir kamp yeridir Katrancı koyu. Fethiye Göcek yolu arasında ana yoldan birkaç yüz metre içeride olan Katrancı koyu aynı zamanda Günlüklü koyu ile komşudur.

Çocukluğumuz da buraya yüzmek için gelirdik ailece, o zamanlar sadece birkaç çadır olurdu ama şimdi bakıyorum özellikle yaz aylarında yüzlerce çadır oluyor aslında en çok dikkatimi çeken olayda burada çadır kuranların artık ahbap olması hatta öyle ki birçoğu 20-25 yıldır bu alana çadır kuruyorlar ve de 20-25 Katrancı koyu sayesinde dost olmuşlar. 12 ay boyunca çadır kurmak mümkün Katrancı Koyuna.

Plajda yaz aylarında birçok kategoride su sporları yapılmakta ayrıca mavi yolculuk tutkunları yatlarını bu koya demirleyerek sizlere eşlik etmekte. Kamp alanında elektrik ve su gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak sistem hazır zaten girişin ücretli olması da belki bu hizmetlerin daha sağlıklı alınması için olmalı.Plajı ince kumlu yer yer çakıllı bölgeleri olsa da dalgasının az ve sığ olması gönül rahatlığı ile yüzmenize olanak sağlamaktadır. Günlüklü koyu ile komşu olmanız Günlüklü Koyu’nun güzelli karşınızda,  üstünüze çam ağaçlarının gölgesi düşmüş karşınızda uçsuz bucaksız Ege Denizi’nin berrak suları, sanırım yaşamak bu demek.

Kamp tutkunu birisi iseniz ister çadırınızla ister karavanınızla Katrancı Koyu sizlere unutulmaz günler yaşatıyor.

12.Tarihin Senfonisi, Kayaköy

Fethiye şehir merkezinden Kayaköy’e gitmek için aracımızı çalıştırıyoruz tahmini olarak 20-25 dakika sonra Kayaköy’de olmayı planlıyoruz aslında çok daha kısa sürecek bir mesafe fakat yolun dar ve dik olması ulaşımı zorlaştırmaktadır. 8 km mesafesi olan asfalt fakat dar ve yokuşu bol.

Fethiye’nin güneyine doğru oldukça dik olan bu yolda gezimiz başlıyor Fethiye’yi çevrelen tepelere tırmandıkça sanki ayaklarımızın altında kalmış gibi görünen Fethiye’nin kuş bakışı manzarası insanı âdete büyülüyor. Çam ağaçlarının bize eşlik etmeye başladığı yolculuğumuz bir hayli tırmanmadan sonra inişe geçtik. İniş süresinde karşı tepede Kayaköy antik kenti bize kendini göstermeye başlıyor.

Kayaköy’e vardığımızda şunu iyi anladım ki burası gerçekten de bizim için çok önemli bir kültür varlığımız, bizim zenginliğimiz. Biraz Kayaköy hakkında bilgiler edinmek için yol kenarlarında satılan kitaplara ve orada bilgilendirme tabelalarını inceliyorum ve bunu sizinle paylaşmak istedim:

Kentin tarihi geçmişinin M.O. 3 binlere kadar gitmesine rağmen günümüze ulaşan az sayıdaki Bazı lahit ve kaya mezarları M.Ö. 4.yy.’a tarihlenmektedir.Yamaca dayalı mevcut yapı guruplarının tamamı 19.yy.’ın 2.yarısı ile 20.yy.’ın ilk çeyreğinde yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş yıllarında bölgede yaşayan Rumların Batı Trakya’daki Türkler ile mübadele edilmesi sonucu evler boşaltılmış, yapıların ahşap unsurları doğal etkenler sonucu tahrip olarak kent bugünkü görünümünü almıştır.

Kentte her biri 50 m2 ölçülerinde birbirlerini manzara ve ışık açısından engellemeyen 350-400 civarında ev ile yapılar arasına serpiştirilmiş çok sayıda şapel, 2 büyük kilise, 1 okul ve 1 gümrük binası bulunmaktadır.”Bu bilgilerin ışığında Kayaköy Antik Kenti içersinde geziyoruz fotoğraf tutkunları için oldukça fazla malzeme olduğunu hatırlatmak isterim. Bugünlere kadar ayakları üzerinde kalmayı başarmış kiliseler, yarısı yıkılmış yâda çökmüş arada tam olarak ayakta kalmayı başarmış evler bulunmakta.

Fethiye’de tarihi yerleri gezmeden asla dönmeyin hele ki Kayaköy’ü görmeden Fethiye’yi gezdim asla demeyin.

13.Eşsiz Bir Güzellik , Saklıkent Kanyonu

Biraz sonra Fethiye’den 50 km uzaklıktaki Saklıkent Kanyonu’nu gezmek için hareket edeceğiz. Sıkı bir kahvaltının ardından Karaçulha kasabasından Fethiye Antalya yolu üzerinden Saklıkent’e doğru devam ediyoruz.Yaklaşık 30 km  sonra yol ikiye ayrılıyor Sahilden Antalya (Kaş – Antalya) diğeri ise Yayladan Antalya ( Korkuteli – Antalya) burada biz Yayla yolundan yani düz olarak yolumuza devam ediyoruz. Eşen çayı üzerindeki köprüyü geçtikten sonra Sağa ayrılan yola giriyoruz ve Saklıkent’e doğru yol alıyoruz.

15-10 km’lik bir yolculuğun ardından muhteşem bir manzara ile Saklıkent’e varıyoruz. Daha araçtan iner inmez bizi muhteşem bir su sesi karşılıyor. Giriş ücretlerimizi ödedikten sonra kanyon üzerine kurulmuş olan asma ahşap körü üzerinden kanyon merkezine doğru yol alıyoruz. Altımızdan akan koca nehir bizi şimdiden büyülüyor. Yaklaştıkça kanyondan gelen su sesleri ve o muhteşem serinlik bizi mest etmeye yetiyor. Kanyonun tam kalbine vardığınız anda bir anda donup kalacaksınız hangi kayaya nereye baksanız fışkıran sular birkaç saniyede nehir olup akıyor gözlerinizin önünde.

Kanyonun uzunluğu 17km fakat bunun ancak 5km sini yürümek mümkün buradan itibaren iyi bir ekipman ve tırmanma konusunda bilgi gerektirir. Kaygan kayalar tutunmanızı zorlaştıracak akan sularda size ayrıca zorluklar yaşatacaktır. Çok dik olan kanyonda yürürken bir an sanki başınıza taş düşecek gibi gelse de bugüne kadar böyle bir sorun yaşanmadığını da belirtmek isterim.

Saklıkent Kanyonu’nda hemen her taşın altından sular fışkırmakta ve bu suda elinizi soksanız ancak birkaç dakika kalabilirsiniz su oldukça soğuk. Kanyon içersinde yürümek isterseniz akıntısı oldukça fazla olan bu sudan dalarak geçmeniz gerekecek.

Kanyonun dışına çıkıp biraz daha ilerilere giderseniz Kayıp Cennet adında ikinci bir cennete girebilirsiniz. Burada da suların üzerine ahşaptan yapılmış oturma yerleri yanı başınızda yüzen ördekler ile birlikte harika bir yemek keyfi sunabilir. ( Saklıkent’in Alabalık’ı ve Gözlemesi meşhurdur.)

Aracınız yok ise Saklıkent’i görmekten mahrum kalmayın Çünkü Fethiye şehir merkezinden düzenli olarak dolmuşlar burada ulaşım imkanı sağlamakta.Eşsiz güzellik, Saklıkent Kanyonu’nda çektiğimiz videoyu izleyerek neden eşsiz bir güzellik dediğimizi sanırım anlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.