Antalya’da Gezilmesi Gereken 14 Yer
Antalya, Türk turizminin adeta başkenti olan, plajları, doğası, gece hayatı, spor aktiviteleri, tarihi, kültürü ile her yıl binlerce gezginin ve tatilcinin uğrak noktası. Antalya’da görmeniz gereken o kadar çok yer var ki emin olun hepsini bu makale içerine sığdırmak imkansız olsa bile görmemeniz durumunda çok şeyler kaybedeceğiniz güzelliklerden bahsetmek istiyorum.
#İçindekiler
1.Kaleiçi
Antalya’nın geçmişten bu gene kadar gelmeyi başarmış surlarını, burçlarını keşfedebileceğiniz önemli bir yer. Eski Kent olarak da bilinen Kaleiçi daracık sokakları, muhteşem deniz manzarası, kısmen de olsa ayakta kalmayı başarmış tarihi değerleri ile keşfedilmesi gereken bir yer. Tarih, manzara, kültür adına çok şeyler bulabileceğiniz Kaleiçi Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde yer almakta.
2.Aspendos
Tarihte Antalya’nın en büyük ticaret ve liman kenti olarak tarihi kayıtlara geçen Aspendos Antik Kenti içerisinde bulundurduğu tarihi kalıntıların yanı sıra Antik Tiyatrosu ile tüm dünyanın ilgisini çeken bir yer. Serik ilçesinin Belkıs köyünde bulunan Antik Kent’in ilk olarak Akalar tarafından kurulduğu bilinmekte. Biri diğerinden biraz daha büyük iki tepe üzerine kurulan kent, antik çağın en zengin yerleşimlerinden birisiydi. Zenginliğini ticarete borçlu kentin bugün hala ayakta kalan tiyatrosu Milattan Sonra ikinci yüzyılda Romalılar tarafından yapılmış.
3.Perge
Aksu ilçesinde bulunan Perge, Pamfilya bölgesinin bir dönem başkentliğini yapmış zengin tarihe sahip antik bir kent. Perge sizleri binlerce yıl geriye götürecek zengin bir tarihe sahip. Perge Antik Kenti’nin en önemli yapılarından olan Akroplisin Tunç Çağında yapıldığı tarihi kayıtlarda geçmekte. Şehrin tam olarak hangi tarihte kurulduğuna dair net bir bilgi yok ama tarihçilerin araştırmaları Pamfilya döneminden başladığı için daha öncesi hakkında hiç bir bilgi yok. Perge Antik Kenti zenginliği dikkat çeken ve bu nedenle her dönem saldırılara maruz kalmış bir kent. Perge Antik Kenti’nin bilinen tarihi hakkında bilgileri ayrıca yazacağız.
4.Side Apollon Tapınağı
Antalya’nın bir çok resminde kullanılan adeta Antalya’nın simgesi haline gelen tapınak mitolojide müziğin, sanatların, güneşin, ateşin tanrısı Apollon’a adanmıştır. Tapınağın sütunları bugün hala ayakta olup farklı mimarisi ile tarihten çok değerli bilgiler sunmakta.
5.Termessos
Türkiye’nin en iyi korunmuş antik kenti olan Termessos Antalya şehir merkezinden 30km uzaklıkta Korkuteli ilçesinde bulunuyor. Güllük Dağı’nın güney yamaçlarında ve doğanın oluşturduğu bir platform üzerine kurulan kent, bugün Antalya’nın en önemli Milli parklarından birisi. Termessos’da sadece tarihi yaşamaz burada yer alan onlarca endemik bitki türü ile de tanışma imkanı bulabilirsiniz.
6.Yukarı Düden Şelalesi
Başka bir adıyla İskender Şelalesi olarak da bilinen şelale Antalya kent merkezinden 10km uzaklıkta. Muhteşem yeşil bir konumda 20 metre yükseklikten dökülen şelale Antalya’ya gelen gezginlerin uğrak noktaları arasında olmalı.
7.Aşağı Düden Şelalesi
Kent merkezinden 8km uzaklıkta Karpuzkaldıran plajının hemen yakınlarında muhteşem bir görsel şölen ile denize dökülen Düden Çayının oluşturduğu bu muhteşem şelaleyi mutlaka görmelisiniz. 40 metre yükseklikten denize dökülen Düden çayının burada yarattığı inanılmaz atmosferi burada bir kaç cümle ile anlatmak imkansız.
8.Kurşunlu Şelalesi
33 hektarlık yeşillik bir alan içerisinde 18 metre yükseklikten dökülen şelale aynı zamanda etrafından kamp veya piknik yapmak içinde ideal bir yer. Birbirine bağlı 7 küçük göl, zengin ve endemik bitki örtüsü ile Antalya’nın en önemli doğal güzelliklerinden bir tanesi.
9.Manavgat Şelalesi
Manavgat ilçesinde bulunan şelale Manavgat çayının 3-4 metre yükseklikteki bir falezden dökülmesiyle oluşan ve Antalya’nın en bilinen şelalesidir. Şelalenin döküldüğü yerin fazla yüksek olmamasına rağmen suyun oluşturduğu debi oldukça yüksektir. Bir toz bulutu gibi metrelerce yükseğe çıkan su damlacıkları güzel bir görünüm sunuyor.
10.Kleopatra Plajı
Adını Mısır Kraliçesi Kleopatra’dan alan plaj Alanya’nın batısında yer almakta. Sığ bir deniz yapısına sahip ve ince kumlu olması buraya olan ilgiyi arttırmakta.
11.İncekum Plajı
Alanya merkezinden 20 km uzaklıkta olan İncekum plajı, özellikle kamp tutkunları için doğa ve denizi bir arada sunuyor. Çam ormanları ile ince kumlu plajın buluştuğu plaj özellikle Alanya tarafında tatil yapacaklar için ideal bir seçim olacaktır.
12.Kemer Plajı
Antalya merkezine yakın en uzun plajlardan bir tanesi, Kemer’den başlar ve Tekirova’ya kadar devam eder. Kıyısında onlarca büyük otel tatilcilere hizmet vermektedir. Plajın çoğu kısmı ince kumlu olup tamamen doğaldır.
13.Lara Plajı
Antalya merkeze yakın bir noktada tatil yapacaklar için tercih edilebilir. Genellikle ince kumlu bir yapıya sahip plajda tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz tesislerde mevcut.
14.Konyaaltı Plajı
Antalya merkezinden 3km uzaklıkta ve uzunluğu 2km civarında olan kum ve çakıl karışık doğal bir plaj. Kent merkezine yakın noktalar tercih edenlerin gönül rahatlığı ile gelebilecekleri bir kumsal.